Saturday, August 26, 2017

Flash cards - 13. Project Stakeholder Management

Below are flash cards simulation questions on the chapter Project Stake holder management.
Both question and answer are given below.
Answer is hidden by giving the font color of text and background color as same. 
To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor.

Questions and Answers:

1. Who is positive stake holder. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:
The one who wants the project to get succeed. He may be either active participant or not. 

2. Who is negative stake holder. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:
The one who DOES NOT want the project to get succeed. He may be either active participant or not. He may be resisting the project or he may be refusing to cooperate. He maybe active or passive

3.Stake holder influence - will it increase or decrease with time. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:

Stake holder influence, Risk in the project decrease with time. Only 'accumulated costs' increase with time.

4. What is stakeholder analysis. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:

Stakeholder analysis is a technique of systematically gathering and analyzing quantitative and qualitative information to determine whose interests should be taken into account throughout the project.

5. What is power interest grid. How to handle various stakeholders depending upon their (high or low) power and (high or low) interest. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:

High power- High interest = Manage closely
High power - Low interest = Keep satisfied
Low power - High interest = Keep informed
Low power - Low interest = Monitor

6. What are various levels of engagement of stakeholders. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:
Unaware =Unaware of potential impacts .
Resistant =Aware of potential impacts but Resistant to change.
Neutral = Aware of potential impacts;  neither supportive nor resistant to change/ project.
Supportive = Aware of potential impacts; supportive to change.
Leading = Actively engaged to help project success.


7. What is Salience Model with respect to stake holder analysis. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:

It considers - power, urgency and legitimacy of stakeholders. This model is part of stakeholder analysis, which is one of the tool/technique of identify stakeholder processes

8. What are Profile analysis meetings in the context of stakeholder management. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:

Profile analysis meetings to develop understanding of stakeholders, and to exchange and analyze information about roles, interests, knowledge, and the overall position of each stakeholder.

9. What is Stakeholder engagement assessment matrix. (Too see answer, select text below with mouse/ cursor)
Answer:

One of the tools and techniques for the process - Plan stakeholder management. Gaps between current and desired levels identified and actions/ communications required to close this gap identified during the process. Looks like below:




Unaware
Resistor
Neutral
Supportive
leading
Stakeholder1
C


D

Stakeholder2


C
D

Stakeholder3



CD




No comments:

Post a Comment