Below are flash card simulation questions on the chapter Human resources management.
Both question and answer are given below.
Answer is hidden by giving the font color of text and background color as same.
To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor.
1. What are constraints while planning human resources?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Constraints while planning human resources:
Organization structure
Collective bargaining agreements
Economic conditions
Both question and answer are given below.
Answer is hidden by giving the font color of text and background color as same.
To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor.
1. What are constraints while planning human resources?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Constraints while planning human resources:
Organization structure
Collective bargaining agreements
Economic conditions
2. What is Resource breakdown structure – RBS. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
It shows responsibilities by resources. For e.g. work package 1.1 is responsibility of R&D team etc, and within that activity 1.1.1 is responsibility of Architects, 1.1.2 is responsibility of developers and 1.1.3 activity is responsibility of testers etc
3. What is Responsibility Assignment Matrix?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Illustrates
connections between – work packages/ activities/ team members. Looks like below:
RAM
|
Teammate1
|
Teammate2
|
Teammate3
|
Activity 1.1 (for work package 2.3)
|
P
|
S
| |
Activity 1.1 (for work package 2.3)
|
S
|
P
|
P=primary, S=Secondary
4.What is RACI chart?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
RACI – Responsible, Accountable, Consult and Inform matrix
Unlike RAM which simply shows primary/secondary responsible person, RACI chart ensures clear division of roles rather than primary/secondary etc. It looks like below:
RACI
|
Teammate1
|
Teammate2
|
Teammate3
|
Teammate4
|
Activity 1.1 (for work package 2.3)
|
R
|
I
|
A
|
C
|
Activity 1.1 (for work package 2.3)
|
RA
|
C
|
|
I
|
R=Responsible, A=Accountable, C= Consult I= Inform
5. What is Text
oriented chart. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Information such as responsibilities, authority, competencies, and qualifications. Also called position descriptions and role-responsibility-authority forms. For example is Job description is written as text rather than as chart
6. What is Resource histogram? . (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
It's the chart can include a horizontal line that represents the maximum number of hours available from a particular resource. Bars that extend beyond the maximum available hours identify the need for a resource optimization strategy such as adding more resources or modifying the schedule.
7. What is Pre-assignment, with respect to acquiring team. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Names already known (e.g. PM) i.e. some team members selected in advance.
8. What are virtual teams? (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Virtual team = team members working in different geographic locations.
Disadvantages related to virtual teams: misunderstandings, isolation, difficulties in sharing knowledge, cost of appropriate technology.
Communication planning becomes increasingly important in a virtual team environment.
9. What is Co-location with respect to acquiring team. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Same physical location for team members– for peak team performance – may be temporary – may be at ‘War room’
Also called tight matrix (tight matrix has nothing to do with matrix organizations)
10. What is Multi
criteria decision analysis with respect to acquiring team. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Criteria
developed, weighted and used to rate or score potential team members. Examples
of criteria: availability of team member, cost, experience level, ability,
knowledge, skills, attitude, international factors like location
11. What is meaning of 'ground rule'. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Ground rules = Rules
for acceptable behavior by team members
12. What are 5 steps in Tuckman ladder model of team performance?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Forming
Storming
Norming
Performing
Adjourning
13. What are different Types of power PM can have?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Legitimate power (formal), Referent (association), Reward power(award, bonus), punishment (withold bonus, award), Expert
14. What are 3 reasons for conflict as per PMBOK?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
scarce resources
Scheduling prioritization
Personal work style
15. What are main Sources of conflict (priority wise). (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
scarce resources,
scheduling prioritization,
personal work style,
cost disagreements,
Technical opinions
16. What is the difference between team performance assessment vs project performance appraisal. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
team performance assessment
|
project performance appraisal
|
team performance assessment evaluates
team’s effectiveness as whole
|
project performance appraisal deals
with how each member is performing on the project
|
Output of a process
|
Tool and technique of another process
|
17.What are different Conflict Resolution Techniques?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Withdraw, smoothen, compromise, Force, collaborative.
Best method among these is collaborative method.
Withdrawal/Avoid = postponing issue- to solve later or by other
Smooth/Accommodate = conceding the position for harmony
Compromise/Reconcile = some degree of satisfaction to all
Force/Direct = Win-lose approach
Collaborate/Problem Solve= examine alternatives, give and take, open dialogue. Win-win approach (called confrontation with problem as per old pmbok).
18. What are 5 needs as per Maslow's theory of needs?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Basic needs ,
safety/ security,
social needs,
self-esteem,
self actualization
19. What is McGregors theory X and Y?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Theory X manager = micromanages team (always bad manager) Theory Y manager = fully trusts team (always good manager)
20. What is Ouchi's theory Z?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Better than McGregors theory X and Y managements. Ensures workers participation in management.
Lifetime employment.
Based on book: How american business can meet japanese challenge
21. What McCllends achievement theory says?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Achievement,
power,
affiliation.
These 3 are needed to keep employee motivated
22. What is Herzberg's hygiene and motivation theory. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Hygene factor doesn’t motivate but absence of it demotivates. What motivates is work itself.
23. What are List of hygiene factors and motivation factors as per Herzberg's hygiene and motivation theory.. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Hygene factors: Working conditions, salary, security, personal life.
List of motivators: work, challenge, recognition
24. What does Vroom's expectancy theory says?. (To see the answer, pls highlight text by selecting it with mouse cursor)
Answer:
Give people expectation of reward.Reward should be achievable.
No comments:
Post a Comment